De geschiedenis van Elvstrøm Sails

Paul Elvstrøm richtte het bedrijf Elvström Dinghy Sails op met 1 naaimachine in de kelder van de ouderlijke woning in het noorden van Kopenhagen.

Hij was zich op dat ogenblik niet bewust welk succes hem te wachten stond en hoe bekend de merknaam met de rode kroon zou worden op de internationale sportscene.

1969: Hans Fogh, een van Paul Elvstrøms leerlingen, emigreert naar Canada en richt Elvstrøm Sails Canada op.

1975: Hans Fogh gaat solo onder de naam Fogh Sails.

1976: Hans Fogh sluit een samenwerkingsverband met een andere Deense zeiler, Henning Olsen. Ze richten samen Fogh Sails Europe op te Aabenraa, in het zuiden van Denemarken.

1979: Henning Olsen koopt Paul Elvstrøms aandelen en Fogh Sails krijgt een nieuwe naam. Omwille van de faam en het imago van Paul Elvstrøm wordt het: “Elvstrøm Sails”. In 1979 trekt Hans Fogh zich terug uit de samenwerking met Henning Olsen.

1980: Henning Olsen sterft. Zijn zoon Claus Olsen neemt het management over.

Productontwikkeling, marketing en goede relaties met de beste zeilers ter wereld zijn een rode draad in de geschiedenis van het bedrijf.

Vandaag leidt Jesper Banks als Commercieel Directeur de firma Elvstrøm Sails. Hij won tweemaal goud op de Olympische Spelen.

In 1980 bedroeg de omzet van Elvstrøm Sails 10 miljoen DKK. Het steeg van 1990 tot 25 miljoen DKK en in 2011 tot 53,40 Miljoen. Circa 75% van de productie is bestemd voor de export.

Bron: "Erhvervsvirksomheder i Aabenraa” door Erik Skifter Andersen